Tänään pukeuduimme juhlapukuun ja lähdimme tapaamaan veteraaneja Kytäjälle. Joka vuosi vähenee nuo sodan ajan ihmiset. A-menilla oli jälleen kunnia laulaa heille.

Tänään on myös Toivon nimipäivä. Kuinkahan moni Toivo on saanut nimensä silloin niistä ajatuksista, kun sodan keskellä eläteltiin toivoa, että isät ja äidit, siskot ja veljet selviävät rintamalta kotiin hengissä ja saataisiin rauha maahan.
Isäni syntyi vuonna 1940. Mummo oli Oulun sairaalassa, kun alkoi pommitus. Sairaalan henkilökunta joutui lähtemään kesken synnytyksen ilmasuojaan. Kun pommitus oli ohi, kätilöt tulivat ja totesivat, että äiti ja poika voivat hyvin. Äiti oli synnyttänyt yksin pienen pojan. Pojalle annettiin nimeksi Toivo. Tuo poikana säilynyt ihminen on myöhemmin rakentanut äidin kanssa minulle ja sisaruksille kodin. Siellä on ollut hyvä kasvaa ja opetella elämää. Soittaa ja laulaa yhdessä. Kiitollisena siitä!
Kun lapsuuden kotien vilinä hiljalleen vaimenee, siellä laulettu ja soitettu musiikki kantaa muistoja ja vaikeampina päivinä toivoa varmasti pitkälle tulevaisuuteen.
Lippulaululla saattelimme siniristin salkoon liuhumaan Suomen puolustusvoimien kunniaksi. Oli koskettavaa laulaa veteraaneille niitä lauluja, joilla kotejamme on rakennettu.
Iltapäivällä ajelemme vielä autolla uimarannalle tyttöjen kanssa. Kesäloma on alkanut. Aurinkoisella taivaalla liehuu suomen lippuja. Auton radiosta sattuu kuulumaan Finlandia. Nelivuotias Tuuli kysyy miksi tänään on lippuja tangoissa? 
-On puolustusvoimien lippujuhla. 
-Mikä on puolustusvoimat isosisko kysyy. 
-Meillä on oma presidentti, eduskunta ja laki. Me saadaan mennä yhteiselle rannalle uimaan ja käydä koulua ja nauttia kesälomasta. Meillä on oma kieli, oma piha ja koti. Me suomalaiset saamme itse päättää omista asioista. Puolustusvoimat on sellainen armeija, jolla suojelemme muun muassa näitä asioita. Iskäkin on käynyt armeijan.
-Minäkin haluaisin käydä armeijan, mutta en haluaisi mennä sotimaan, Taika miettii.
-Puolustusvoimien tärkein tehtävä onkin huolehtia, että kenenkään ei tarvitse lähteä sotimaan. Kaikilla meillä on oma tehtävä rauhan puolustamisessa. Yksinkertaisimmillaan se on sitä, että puhumme toisista hyvää ja yritämme osaltamme huolehtia, että kaikilla on täällä hyvä olla.
Puolustusvoimien uskottavuuden ydin on yhteisessä visiossa. Ilman sisältä kumpuavaa tahtoa harva heittäytyy luodin eteen. Pitää olla kirkkaana se, mitä haluaa puolustaa.
Hyvää maata haluaa kaikki puolustaa!