Kolmen kuninkaan marssi
Kuka kulki, missä kulki ja keitä hän näki? Kun vapauttaa mukaansa tempaavan rytmin ja mahtipontisen sävelen tekstin ympäriltä, pääsee joulun kertomuksen äärelle yllättävistäkin näkökulmista. 
Oranssi nouseva aurinko värjää taivaanrantaa jossakin aavikolla. Pyyhkiessä yöllisiä hiekkamyrskyjä silmistä osuu näkökenttään lavealla aavikkotiellä hitaasti etenevä saattue kameleineen. Viisaat miehet, nuo tietäjät, ovat kai kukin omilta tahoiltaan lähteneet katsomaan, mitä tähden alla tapahtuu. He ovat ajautuneet yhteen etsiessään samaa määränpäätä.
Tähtitieteilijät ovat paljon yrittäneet selvittää tähden tieteellistä perustaa. Kiinasta asti on löydetty tähtitieteilijöiden muistiinpanoja tähdestä, joka ilmestyi Betlehemin taivaalle. Nykytähtitieteen valossa on käsityksiä, joissa kyseisen tähden tiedetään näkyvän noin 900:n vuoden välein samalla paikalla Saturnuksen ja Jupiterin kohtahtaamisessa.
Silloin sen on uskottu kertovan vallan vaihtumisesta tai kuninkaan syntymästä. Laulussa parhaisiin pukeutuneet matkalaiset ovat lähteneet liikkeelle omiin havaintoihinsa ja tutkimuksiin nojautuen. Joulun tapahtumien kertomuksessa voi nähdä, kuinka uutinen vapahtajan syntymästä välitettiin jokaiselle ihmiselle omaa reittiä.
Mikä lie olisi ollut tohtorin diagnoosi, jos näille kolmelle herralle olisi asian ilmoittanut suurella valoilmiöllä enkeleiden suusta, niin kuin paimenille? Psykoottiseksi reaktioksi tai hallusinaatioiksi olisivat sen voineet päätellä.
Beduiineja, aikalaisia paimentolaisiako nuo olivat, jotka osuivat tietäjien reiteille ja lähtivät mielenkiinnosta seuraamaan. Kaikki halusivat nähdä uuden kuninkaan. 
Mitä ihmistyyppiä sinä olet? Itsekseen syvällisiä pohdiskeleva tietäjätyyppi, joka on taipuvainen nojaamaan omaan järkeen ja tieteellisiin tutkimuksiin. Vai oletko nöyrä paimentyyppi, joka suorittaa omaa elämäntehtäväänsä ja uskoo suu auki kaiken näkemänsä ja kuulemansa?
Hienolta tuntuu ajatella symboliikkaa, jossa kolme tietäjää edustavat kukin eri mannerta uskontoineen. Tiede johdattaa heidät vapahtajan luokse, joka on lähetetty maan päälle tuomaan vapautta kaikille ihmisille. He laskevat kuninkaalle tarkoitetut lahjat lapsen eteen. Maallisen vallan suurin onkin pieni lapsi.
Yksi kakkostenoreistamme on teologi koulutukseltaan, ja kysyy tässä vaiheessa: minne ne lahjat sitten lopulta menivät? Niin. Mitä meidän materiaaliselle omaisuudelle tapahtuu elämää suurempien rikkauksien lisääntyessä? Kertomuksen mukaan kaikki lähtivät omille poluilleen välittämään sanomaa kokemastaan.
Jään vielä mietiskelemään, että kukahan on tuo ulkopuolinen tarkkailija, joka laulussa kertoo näkemästään?
Aamuvarhain sattumalta näin, kun saattueineen kolme kuningasta, aamuvarhain kulkivat he näin nyt suurta tietä pitkin
eteenpäin. He kultaa kantoivat matkassaan ol’ sotureita aarteenvartijoina, he kultaa kantoivat matkassaan ol’ sotureita heidän turvanaan.
Joulun viikot kulkivat he niin nuo kolme kuningasta taivaltansa, joulun viikot Betlehemihin he kulki puettuina parhaimpiin. Luo seimen saapuivat lahjoineen he maahan langeten kumarsivat lasta. Luo seimen saapuivat lahjoineen nuo kolme kuningasta vieraan maan.
Sanat suom. Paavo Alanne