Virsi 386 Salattu Herra valtakunnassasi
1. Salattu Herra, valtakunnassasi / ei kuolevainen kestä valoasi, / niin syvä meidät peittää pimeys. / Me kasvojasi, Herra, tunne emme, / se valo, jolla kohtaat sydämemme, / on salattu.2. Salattu armopäätös meitä ohjaa. / Sen avaruutta, laupeuden pohjaa / me emme koskaan pysty mittaamaan. / Se, kuinka Isä antoi ainoansa, / Poikansa meille armohelmastansa, / on salaisuus.
3. Salattu turvakätkö syntiselle / ja pelon painamalle sydämelle, / salattu, horjumaton kallio: / myös minut Jeesus Isän syliin kantaa, / anteeksi synnin juurinensa antaa. / Oi salaisuus.4. Salattu ihme uuden syntymämme / päivästä päivään, halki elämämme. / Salattu sisällinen kristitty. / Vaan maailma ei tunne armon lasta, / kun sille uusi luonto Jumalasta / on salattu.5. Salattu voima uskonelämässä, / rakkaudessa kaiken kärsivässä, / rukouksessa, joka avun tuo. / Rakkaus, joka katkeruuden voittaa / ja kaunan murtaa, riidan raunioittaa, / on salattu.6. Salattu tie, ei viisas siitä tiedä, / se perille voi neuvottoman viedä / ja ontuvaakin ohjaa eteenpäin. / Se taito, joka taidotonta käyttää / ja omat aikeet harhateiksi näyttää, / on salattu.7. Salattu suoja, johon Herra peittää, / kun lapsensa hän ahdistuksiin heittää / ja vainon alle, vaaran pimentoon. / Kun sielu yksin jää ja pelkoon nääntyy, / se hoiva, jossa tuska riemuun kääntyy, / on salattu.8. Salattu suuri päivä, jolloin kerran / kasvoista kasvoihin saan nähdä Herran, / käyn juhlajoukkoon häntä kiittämään. / On kiire uuteen toivoon nostetulla, / jo tänä päivänä voi Ylkä tulla. / Oi salaisuus.Johann Eusebius Schmidt 1714. Suom. Halullisten sieluin hengelliset laulut 1790. Uud. Wilhelmi Malmivaara 1893, Anna-Maija Raittila 1979. Virsikirjaan 1986.
Pyhäinpäivä on kristillinen pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä.Maailmasta löytyy lukemattomia kertomuksia marttyyrikuolemista. Usein niissä voi olla kysymys siitä, että toinen katsoo totuutta silmiin ja toinen puolestaan ei kestä sitä. Omat agendat verhoavat totuuden.Kun antaa ajatusten kulkea menneisyyteen voi saada kosketuspintoja tämän virren viesteihin. Mikä on ihmisen tehtävä täällä maailmassa? Harvoin löytää menneisyydestä sellaisia tapahtumia, joista ei löydy mitään hyvää merkitystä. Toisinaan näiden merkityksien avautumista pitää odottaa.Mikä on tuo salattu herra?
Meissä kaikissa saattaa elää salattu sisällinen kristitty. Voisiko tuo olla viittaus kymmeneen käskyyn, jotka ovat pakattu siemeneen ihmisen sieluksi. Viisaimmatkaan tiedemiehet eivät ole saaneet itse luotua elämää tyhjästä. Me emme tunne tuota kokonaisuutta vielä, mutta voimme nauttia sen versoista keskuudessamme.Syntymän ihme todistaa, kuinka kaikkien maailman ihmisten sisällä on tuo siemen. Universumissa vellovalla rakkaudella on voima saada siemenet versomaan. Meillä ihmisillä on siinä myös välittäjänä tärkeä rooli. Toinen käsi ei tiedä mitä toinen tekee. Hienoa ajatella, että joku salattu voima käyttää meitä hyvän tekemisen välineenä.Ehkä tuo salaisuus on kryptattu meidän ympärille luontoon ja sitä voi onnistua raottamaan joskus vähäsen, kun malttaa pysähtyä ja ihmetellä luonnon kiertokulkua.Pyhäinpäivänä muistellaan kuolleita. Kuolleiden läheisten olomuoto ja tila on meiltä salattu. Sytyttelemme kynttilöitä ja ajattelemme heistä kaikkea hyvää.
https://open.spotify.com/track/2TaSULRXqK707JmygCL7SL?si=aKSnK4gYTRil2RTL9rzL9g